Deputatul Dumitru Coarnă a contestat, la CCR, pachetul legislativ de modificare a legilor justiției
Deputatul neafiliat de Călărași, Dumitru Coarnă, a anunțat că, alături de alți colegi din Parlament, a depus la Curtea Constituțională contestațiile formulate împotriva celor trei proiecte de legi ale justiției, adoptate, luni, 17 octombrie.
„Am depus sesizările cu privire la aspectele de neconstituționalitate pe Legile Justiției, ca răspuns la atacul asupra Constituției României, săvârșit de parlamentarii din PSD, PNL, UDMR, USR și reprezentanți ai minorităților. Rușine celor care au încălcat jurământul de a respecta Constituția”, a scris deputatul călărășean pe pagina personală de Facebook.
El a precizat că au fost contestate toate cele trei proiecte de legi ale justiţiei: cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
„Avem mai multe tipuri de contestații pentru că vorbim de trei legi: vorbim despre organizare judiciară, despre Consiliul Superior al Magistraturii și de statutul magistraților. În principal avem acea contestație cu privire la scoatere abaterii disciplinare cu privire la nerespectarea deciziilor CCR și ale ICCJ, pentru că acolo este cheia de temelie a constituționalității. Sigur, avem și alte articole pe care le contestăm. De exemplu, magistrații nu ar trebui, în opinia noastră, să aibă dreptul să meargă în organizații neguvernamentale de tip privat ori public pentru că atunci vulnerabilizează justiția. Am dat două exemple care, în opinia noastră, sunt extrem de neconforme cu justiția și cu constituția, dacă vreți, cu echilibrul în justiție. Până la urmă dacă lași magistratul să meargă într-o organizație neguvernamentală, clar că atunci va înclina balanța și va fi vulnerabil. Noi am atacat și acel amendament prin care USR, PNL și PSD au propus eliminarea abaterii disciplinare de nerespectare a deciziilor CCR și ICCJ. Atenție mare pentru că aici vorbim despre unificarea dreptului când vorbim despre deciziile CCR. Practic, dacă nu se revine la forma inițială, fiecare judecător o să aplice legea după bunul plac. Se transformă într-un colhoz, într-un CAP. Facem altceva, nu mai facem justiție. Constituția României este pusă între paranteze”, a explicat Dumitru Coarnă.