Paradox. Construim un spital, dar nu prea avem medici?!
Pe lângă subiectele prezentate astăzi, 9 mai 2024, în conferința de presă a Organizației Județene a PSD Călărași, a fost și cel legat de unele aspecte ce privesc activitatea din Spitalul Județean de Urgență Călărași.
Întrebat care este numărul medicilor veniți în unitatea de sănătate în ultimii ani, Bogdan Mihai administratorul public al Județului Călărași a declarat că în urma unei evaluări au ajuns în spital un număr de 50, 60 de medici, dar din păcate, în acest moment doar jumătate dintre aceștia mai activează în spitalul nostru.
”Pot să vă spun că am făcut o evaluare de când am preluat coordonarea și conducerea pe perioada în care am fost manager al SJU și cred că am adus în jur de 50, 60 de medici. La acest moment cred că mai sunt undeva cam la jumătate”, a precizat Bogdan Mihai adăugând faptul că au existat cazuri în care medicii au plecat după trei ani, dar și după câteva luni. De asemenea, oficialul a mai spus că în unele cazuri specialiștii beniți la Călărași nu s-au adaptat sau au fost unii care au primit o ofertă mai bună.
Cât despre noul corp al unității de sănătate aflat în construcție, Bogdan Mihai afirmă că acesta va putea fi un spital regional, dar există o problemă cu atragerea de resursă umană.
”Singura preocupare va fi atragerea de resursă umană, unde este clar că acolo este o problemă constantă, chiar în aceste zile suntem în discuții cu un medic nefrolog pentru a veni la Călărași”,susține administratorul public precizând că nu ar fi probleme în asigurarea activității din noul spital cu personal mediu, ci cu medici specialiști.
„Personalul mediu este ușor să-l asigurăm, în ceea ce privește personalul calificat, specialiștii, aici nu găsim soluții, probleme fiind la nivel național. Dacă nu se va întâmpla ceva modificări la legislație se va ajunge în a crește obligativitatea zilelor de gardă. Pentru a aduce medici din privat cum sunt și în alte țări să facă un stagiu obligatoriu la stat pentru că altfel avem în piața privată 4,5 medici cardiologi și în spitalul de stat nici unul. Și atunci se pune întrebarea simplă cum te asiguri tu că în 10 15 ani ei mai îndeplinesc acele standarde de calitate pentru că nu-i mai evaluează nimeni! Este o chestie complicată, dar există țări care fac treaba asta”, mai spune Bogdan Mihai, arătându-se îngrijorat și de un alt aspect care reprezintă o altă problemă în ceea ce-i privește pe medicii rezidenți.
”Spitalele scot medici rezidenți, îi ții în rezidențiat, îți blochează postul și în ultima zi de rezidențiat în al șaselea an vin și îți spun că pleacă. Statul ar trebui să găsească modalități să se protejeze. Știm cu toții că există un deficit de medici care nu va fi acoperit nici în următoorii 20 de ani! Asta-i realitatea tristă și aici trebuie gândită o revoluționare a sistemului prin implementarea unor lucruri pe care alții le-au făcut deja, cu referire la situația din alte țări.
Cu toate acestea, deși există riscul ca nici în 20 de ani, cum afirmă oficialul călărășean, deficitul de medici la nivel de țară să nu fie acoperit, ne-am întreba de ce ne-am încumetat să ridicăm la Călărași un spital așa de mare? Ce facem cu el dacă nu vom avea de unde aduce specialiști?
Paradoxal, știm că e o problemă gravă în ceea ce privește deficitul de medici, cum a afirmat și administratorul public Bogdan Mihai, și la care nu prea există soluții, dar cine ar trebui să rezolve situația aceasta?
Ne prefacem, oare, că nu știm cine guvernează țara?