Procesul de captare și pretratare a apei brute la Ecoaqua
Principalele activităţi ale companiei Ecoaqua SA Calarasi sunt: captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea şi distribuţia apei potabile, dar și colectarea, transportul şi epurarea apelor uzate. În acest articol vei descoperi modul în care firma gestionează procedura de captare și pretratare a apei, aceasta fiind și prima etapă dintr-un proces meticulos.
Important de specificat faptul că Ecoaqua SA plătește către Administrația Națională Apele Române apa brută captată din Dunăre, iar prețul este de: 92,70 LEI fără TVA/la o mie de metri cubi, iar pentru localități costul este de 106.64 LEI fără TVA/la o mie de metri cubi. Într-o oră, se captează în medie 800 m cubi de apă brută pentru Călărași, ceea ce înseamnă că în 24 de ore suma pe care operatorul regional o plătește este de 1.656 LEI fără TVA.
Procesul de captare și pretratare a apei brute
Captarea apei se face din fluviul Dunărea, de la aproximativ 200m de stația de pompare, iar întregul proces are loc prin două moduri: prin criburi și prin stația plutitoare.
Criburile sunt niște construcții din lemn, metal etc., care se așază în albia unui râu pentru a proteja sorbul unei pompe din care se alimentează apa respectivă. La stația de pompare există 2 criburi, la aproximativ 25m de mal și care se află în albia fluviului. Colectarea apei din aceste 2 criburi, se face cu ajutorul stației de pompare. Această stație de pompare are 3 pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500m3/h.
Se apelează la stația plutitoare în momentul în care cota Dunării este sub 100. Această stație are 2 pompe separate, fiecare cu un debit de 1500m3/h. Pompele sunt acționate prin convertizoare de frecvență și care, prin sistemul SCADA(Sistem de control și achiziții de date), păstrează un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin se pompează apa către stația de tratare pentru tratamentul final.
Apa captată, fie prin criburi, fie cu ajutorul stației plutitoare, pentru că nu funcționează niciodată amândouă în același timp, vine fie prin 2 conducte de la criburi, fie printr-o conductă de la stația plutitoare.
Ulterior, prin stația plutitoare, apa ajunge în cămine subtraversare. De asemenea, prin criburi ajunge la stația de pompare în două cămine de criburi cu vane motorizate. Fiecare conductă(de la stația plutitoare/criburi) duce spre camera de distribuție, acolo unde conductele sunt prevăzute cu instalații de monitorizare ale calității(debit, turbiditate, PH, temperatură, conductivitate etc.), care sunt transmise în SCADA. De specificat faptul că înainte de intrare în camera de distribuție, în aceste coloane se injectează, separat, prin 4 puncte PAX, și se face dozarea cu amestect de clor și apă.
În funcție de modul în care se captează apa, după cum precizam mai sus, fie cu ajutorul criburilor, fie cu ajutorul stației plutitoare, în cele două conducte se injectează clorul și cărbunele activ și astfel apa intră în camera de distribuție printr-o singură conductă.
Din camera căminului de distribuție, se face injecția cu cetta clear și apa se duce separat gravitațional către cele două decantoare.
Apa se decantează și este colectată gravitațional prin bazinul de apă decantată. Acest bazin are 5000 m3, cu 4 pompe de refulare fiecare, 3 de 900 m3 și una de 2000 m3. Cu aceste pompe se transmite apa către Stația de tratare, prin două conducte, pe un drum de 6km…