Alin Drăgulin – ”nici usturoi n-a mâncat nici…”
Candidatul ”intru în primărie” Alin – Bogdan Drăgulin a tot ieșit public în ultima vreme susținând că ADI Ecoaqua, asociația pe care o conduce de ceva ani nu ar avea nicio implicare în ceea ce privește prețul apei practicat de Ecoaqua SA.
Însă, oficialul, care ”nici usturoi n-a mâncat, nici…”
precizează foarte clar într-un interviu acordat site-ului marinbadea.ro în luna mai a anului 2018, exact acum șase ani, cum că, ADI Ecoaqua, asociația pe care o conduce aprobă prețul și tariful după avizul dat de ANRSC.
”… noi, ca și asociație, după ce există avizul ANRSC, punem în discuție spre aprobare prețul și tariful respectiv. ADI îl discută în vederea aprobării numai în condițiile obținerii avizului structurii de specialitate, al Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Deci nu sunt elemente de cost neacoperite, date din burtă… așa cum am mai auzit. Elementele de cost sunt foarte bine argumentate în fața unei autorități naționale în domeniul de reglementare. Semnătura pe preț se dă direct de secretarul de stat, tocmai pentru că are un regim special, fiind monopol de utilitate publică”, declara în 2018, Alin Drăgulin.
De altfel, candidatul de astăzi la Primăria Călărași, preciza la vremea aceea că prețul impus de căte Ecoaqua este influențat și de celelalte prețuri la utilități, precizând:
”Mai mult decât atât, prețul este influențat de ceea ce se întâmplă pe piață, pentru că vorbim de un operator economic. Când tu ai această creștere mare a prețului la energie electrică, la gaze, a salariului minim pe economie, ce așteptări poți avea de la un operator economic care nu e altceva decât o societate comercială, cu costuri salariale, de producție etc.?
Asadar, se poate observa cum Alin Drăgulin își punea întrebări retorice la care avea și un răspuns clar în 2018, asta datorându-se faptului că la conducerea Ecoaqua Călărași în perioada aceea se afla Cezar Neagu, directorul care și-a acordat prime de jumătate de miliard și chiar de un miliard de lei (?!), iar în fruntea Consiliului Județean era Răducu Filipescu – PNL.
Posibil că și din acest motiv la acel moment liberalul Alin Drăgulin avea o altă perspectivă vizavi de Ecoaqua Călărași și de conducerea acesteia și nu existau adversități și contradicții, așa cum se întâmplă azi, când la conducerea societății de distribuție a apei se află Eduard Grama, iar la CJ Călărași, Vasile Iliuță – PSD.
În interviul din 2018, Alin Drăgulin explică destul de clar care este rolul ADI Ecoaqua, asociația pe care o conduce, în ceea ce privește monitorizarea costurilor legate de serviciile oferite, cum ar fi distribuția de apă și sistemul de colectare pentru apele uzate practicate de Ecoaqua SA Călărași, care trebuie ajustate în funcție și de rata inflației:
”Ultima creștere, cea de anul trecut (n.red. cu referire la anul 2017) a fost de fapt o ajustare. Spre exemplu, există cerere de modificare și există cerere de ajustare pentru prețul și tariful unor astfel de servicii. Cu ajustarea ai de-a face când actualizezi prețul cu rata inflației, cu evoluția generală a costurilor din economie. Și cu modificare de preț atunci când ai structuri de elemente de cost suplimentare”, afirmă liberalul în interviul pentru aceeași sursă.
Alin Drăgulin vine și cu exemple, așa ca să se înțeleagă foarte clar cum se pune problema atunci când operatorul de apă se vede nevoit, practic, să crească prețul la serviciile oferite populației.
”Și dau ca exemplu: pui în funcțiune o stație de epurare, asta înseamnă că ai de-a face cu element de cost suplimentar, la fel și preluarea în operare a sistemului unei localități membră ADI. Documentația, în ambele cazuri, este făcută de către operator, adică de firma Ecoaqua. Întreaga documentație este transmisă către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) (…) care poate să-ți dea alt preț față de cel pe care l-ai propus. Spre exemplu, tu, ca operator, ai putea să te duci, azi, să soliciți un preț mai mic iar ANRSC să-ți spună, în urma analizei, că de fapt tu trebuie, conform reglementărilor legale, să ai un preț mai mare decât cel pe care l-ai propus”, mai spune Alin Drăgulin, pentru site-ul marinbadea.ro, punctând faptul că societatea de distribuție a apei trebuie să se supună unei realități economice care coincide cu creșterea prețurilor la celelalte utilități, cum ar fi gazul și energia electrică, argumentând chiar că, operatorul, cu referire la Ecoaqua Călărași ”trebuie să aibă și un profit minim”.
Și ca tabloul să fie complet, tocmai pentru ca oamenii să înțeleagă, trebuie să le reamintim călărășenilor că parte din costurile apei la Călărași vin și din trecut.
Tot de prin 2018 de pe un alt site calarasipress.ro, aflăm că același director Cezar Neagu, împreună cu echipa liberală din CJ Călărași ”a introdus în 2015 taxa pe apa de ploaie”, ca urmare a unor pierderi înregistrate de Ecoaqua Călărași de 53% în 3 ani, în timp ce costul apei a crescut în acea perioadă cu 25%!
”Pe 8 octombrie 2015 la ședința Asociației Generale a Acționarilor de la ADI Ecoaqua s-a cerut majorarea prețului pentru alimentarea cu apă și a tarifului de canalizare epurare”, se arată în articolul publicat de calarasipress.ro.
Tot din aceeași sursă aflăm că cei mai susținători ai solicitării creșterii prețului au fost liberalul Răducu Filipescu și directorul Ecoaqua, Cezar Neagu.
Concluziile pot fi trase de fiecare călărășean în parte, noi am vrut doar să aducem în atenția opiniei publice care judecă azi conducerea Ecoaqua Călărași și care prețul apei! După cum se observă foarte clar, costurile în ceea ce privește apa la Călărași s-au tot adunat și din trecut, într-o vreme în care oamenii nu păreau atât de nemulțumiți și vocali pe rețelele de socializare și nici nu ieșeau să protesteze la poarta Ecoaqua!
Și, încă un lucru, călărășenii să nu se lase păcăliți că prețul apei de la chiuvetă va scădea vreodată, sunt doar… promisiuni electorale! Să fim serioși…
Surse: marinbadea.ro
calarasipress.ro.