Dumitru Coarnă: „Pensiile militare sunt pensii ocupaţionale”

0

Deputatul de Călărași, Dumitru Coarnă, a fost singurul parlamentar Român care a abordat subiectul pensiilor militare. Acesta a declarat în plenul Parlamentului faptul că „repararea inechităţilor din sistemul naţional de pensii nu se rezolvă prin pedepsirea unei categorii socio-profesionale!„.

„Pensiile militare au devenit un subiect populist care generează foarte multe ştiri false şi dezinformare. Sunt utilizate multe narative mincinoase. Cel mai frecvent, obţinerea tranşei trei din PNRR este condiţionată de includerea pensiilor militare în rândul celor speciale! Fals! Nu există o asemenea comunicare oficială din partea Comisiei Europene!

De asemenea, propagandiştii încearcă să inducă ideea că militarii, poliţiştii şi personalul din sistemul naţional de apărare şi ordine publică sunt scutiţi de la reţinerile din salariu care se aplică oricărui angajat. Fals! Art. 31 din Legea nr. 223 din 2015 prevede clar că toţi militarii şi poliţiştii plătesc către stat aceleaşi cote de contribuţii şi impozit pe soldă, respectiv 25% CASS, 10% CAS şi 10% impozit.

Dacă tot discută despre contributivitate, atunci, cum poate fi cuantificat riscul militarilor, poliţiştilor şi personalului din sistemul de apărare şi ordine publică ce execută misiunile încredinţate de statul român? Cum poate fi cuantificat decesul unui militar?

Cei care militează cu toate forţele pentru schimbarea sistemului de pensii pentru militari şi poliţişti ignoră intenţionat faptul că pensiile militare şi ale poliţiştilor se încadrează în pilonul al II-lea şi vizează schemele ocupaţionale (profesionale) reglementate de Directiva europeană 86/378 privind aplicarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în schemele ocupaţionale de securitate socială, modificată prin Directiva europeană 97/96.

Mai mult, asigurarea veniturilor militarilor după trecerea în rezervă se face utilizând acelaşi principiu folosit în ţările NATO şi UE. În statele euroatlantice, sistemele de pensii militare sunt reglementate prin legi separate, cuantumul pensiei militare fiind de 70%-80% din solda brută lunară avută în ultima lună de activitate.

În România, cuantumul pensiei este de 65% din media soldelor nete realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, fără a depăşi 85% din baza de calcul. România nu este un exemplu singular în NATO şi în Europa!

Le recomand acestor propagandişti să nu uite că, în perioada 2011-2015, s-a mai încercat un experiment. A fost un eşec total cu implicaţii negative majore asupra sistemului naţional de apărare şi ordine publică.

Astăzi, în condiţiile în care în vecinătatea României are loc un conflict armat, ei transformă pensiile militare într-un subiect de dezbatere publică, folosind informaţii false. Trebuie destabilizat şi sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională?

Repararea inechităţilor din sistemul naţional de pensii nu se rezolvă prin pedepsirea unei categorii socio-profesionale! Desfiinţarea pensiilor militare şi ale poliţiştilor nu înseamnă majorarea pentru celelalte categorii de pensionari, deoarece art. 47 alin. (6) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice interzice acest lucru!

Prin urmare, pensiile militare şi ale poliţiştilor sunt pensii ocupaţionale sau de serviciu şi nicidecum speciale! Ele au la bază principiul compensării juste a riscurilor, pericolelor, restricţiilor, incompatibilităţilor profesionale şi restrângerii unor drepturi ale unei categorii socio-profesionale pentru care apărarea intereselor ţării este mai importantă decât propria viaţă!

Vă rog să reţinem şi să înţelegem că pensiile militare şi ale poliţiştilor nu sunt pensii speciale, ci pensii ocupaţionale!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *