Stația de Epurare – Procesul prin care apa uzată ajunge în Dunăre

0

Apele uzate menajere, rezultate de la populația racordată la canalizare, apele uzate menajere și tehnologice, provenite de la agenții economici și instituțiile publice racordate la canalizare, dar și apele pluviale, sunt colectate de o rețea de canalizare în sistem unitar și trimise prin pompare în Stația de Epurare din Călărași.

Stația de Epurare a Apelor Uzate Călărași – Informații generale

Stația de Epurare a Apelor Uzate Călărași (SEAU) este destinată epurării apelor reziduale din municipiul Călărași. Aceasta a fost construită cu ajutorul fondurilor europene și deservește localitatea, începând cu anul 2012, atunci când a avut loc punerea în funcțiune a instalațiilor. Când apa ajunge la SEAU, începe și procesul propriu-zis de epurare, care cuprinde o treaptă de epurare mecanică, o treaptă de epurare biologică și o treaptă de epurare chimică.

Instalațiile SEAU cuprind linia apei, unde se realizează epurarea apelor uzate ce ajung în stație, și linia nămolului care tratează nămolul rezultat din apele uzate.

Prima treaptă, și anume cea mecanică, este constituită dintr-o etapă de filtrare mecanică, care se efectuează cu ajutorul unor echipamente denumite grătare. Urmează etapa de deznisipare, unde se realizează extragerea nisipului adus de apele menajere și mai apoi etapa de decantare primară, de unde rezultă nămolul primar.

După ce au loc procesele enumerate mai sus, urmează treapta biologică, care este și cea mai importantă. Aici are loc descompunerea compușilor chimici organici, în principal a celor ce conțin azot și fosfor (nitriți, nitrați, fosfați), prin procesele de nitrificare și denitrificare, realizate cu ajutorul unor microorganisme(bacterii specifice) ce se regăsesc în nămolul activ. Importanța reducerii compușilor chimici organici este dată de necesitatea protejării surselor de apă din care face parte și emisarul nostru și anume brațul Borcea.

Treapta chimică constă in tratarea chimică a apelor uzate și se realizează cu ajutorul stației de dozare a agentului de precipitare pentru eliminarea fosforului.

Etapa de tratare a nămolului cuprinde procesele de îngroșare, fermentare și deshidratare. In urma fermentării nămolului rezultă biogaz, biogaz ce este utilizat la instalația termică și cea de cogenerare.

Elementele componente ale Stației de Epurare Călărași:

Elementele componente ale treptei de filtrare mecanică: camera de admisie cu canal de alimentare către clădirea grătarelor, clădirea grătarelor cu sistem de filtrare grosieră și fină, sortator de nisip, deznisipator separator de grăsimi aerat, cu două circuite, stație suflante pentru deznisipator, sistem de măsurare a debitului de intrare, decantoar primar cu două circuite, stație de pompare nămol primar, bazin de avarie și stație pompare pentru apele uzate interne.

Elementele componente ale treaptei biologice: bazin cu nămol activat prevăzut cu două circuite, două decantoare secundare, instalație de recirculare a nămolului activat, instalație de pompare a nămolului în exces, stație suflante a bazinului cu nămol activat și sistem de măsurare debit evacuare.

Elementele componente ale treaptei chimice: bazin de stocare agent de precipitare, stație de dozare agent de precipitare.

Elementele componente ale liniei de tratare a nămolului: îngroșător gravitațional/bazin omogenizare nămol primar și în exces, sala mașinilor cu îngroșare mecanică și deshidratare a nămolului, două fermentatoare prevăzute cu instalații de captare și stocare a biogazului și îngroșător gravitațional/bazin de omogenizare nămol fermentat.

De specificat faptul că apa care iese din Stația de Epurare se încadrează în cerințele impuse de normele in vigoare, fapt verificat periodic de reprezentanții Apelor Române. Astfel, pentru a se asigura că apa care ajunge în Dunăre este conformă cu cerințele, sunt efectutate analize fizico-chimice zilnice, atât pe care apa care intră în stație(influent), cât și pentru apa care iese din stație(efluent).

sursă foto – Arhivă personală

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *