Biblioteca Județeană Călărași: dovleci pe bani grei, cărți pe resturi
În această eră a tehnologiei, și nu doar din această cauză, atenția tinerilor nu mai este îndreptată către citit. Iar asta nu o spunem noi, ci niște date exacte puse la dispoziție de Eurostat. Potrivit statisticilor îngrijorătoare, țara noastră continuă să fie pe ultimele locuri în Europa când vine vorba de citit, cu un număr infim de cetățeni care își mai pierd timpul printre paginile unei cărți.
Astfel, conform datelor Eurostat, doar 29,5% dintre români au citit măcar o carte pe parcursul anului 2022, un procent alarmant care plasează România pe ultimul loc în clasamentul european al lecturii. La polul opus, țări precum Luxemburg, Danemarca și Estonia ocupă primele locuri, demonstrând o cultură a lecturii mult mai bine consolidată.
Situația nu este deloc roz nici la nivel local, promovarea lecturii pare să fie lăsată în umbră de alte priorități discutabile. La Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași, care se află sub conducerea Ionelei Ichim, o figură politică controversată din partea PSD, fondurile par să fie direcționate spre orice altceva decât încurajarea cititului. În perioada septembrie 2023 – mai 2024, instituția a alocat suma de doar 87.303 lei pentru achiziția de cărți, o investiție ridicol de mică având în vedere criza de lectură din România.
În schimb, biblioteca pare să fie mai interesată de organizarea unor evenimente culturale „memorabile”. În octombrie anul trecut, doamna Ichim a organizat „Festivalul Dovleacului”, care, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook, aflăm că atras peste 3000 de participanți. Costul? Nu mai puțin de 36.600 lei (fără TVA) – o sumă impresionantă, subvenție acordată de Consiliul Județean Călărași.
Acest text grandios apare într-un raport pe anul 2023, postat pe site-ul bibliotecii, unde „cultura” este celebrată printr-un festival dedicat dovleacului. Aici, cu toată seriozitatea, se vorbește despre cum această sărbătoare a legumelor reușește să creeze o „atmosferă culturală” în jurul bibliotecii, îmbinând activități precum jocuri, muzică și „literatură” – o combinație fascinantă, nu-i așa?
Asta nu e tot! Să nu uităm de fondurile generoase alocate pentru „publicitate” în presa locală, căci, evident, imaginea trebuie lustruită. Dar despre acești bani și despre cât de „necesare” sunt astfel de cheltuieli vom discuta pe larg în urma unei anchete de presă marca Ediția. Așa că, rămâneți aproape, căci spectacolul abia a început, iar biletele pentru teatrul politic din Călărași sunt din ce în ce mai scumpe.