Ce aer respirăm în Călărași? Stațiile de monitorizare nu mai funcționează din 2022

0

În anul 2022, poluarea aerului la Călărași depășea limitele normale, staţia CL2 amplasată în zona Stadionului Municipal înregistra, la momentul respectiv, o depășire a indicelui de poluare peste limita admisă și anume: NO, NO2, NOx, CO, Benzen. Cu toate că cifrele erau alarmante, nu doar că nu s-au luat măsuri în acest sens, dar aflăm că stațiile de monitorizare nu mai funcționează și nu de ieri, de azi, ci de acum doi ani.

În Călărași, ca și în multe alte orașe din întreaga lume, poluarea aerului poate fi o problemă serioasă. Poluarea aerului este cauzată de diverse surse, inclusiv traficul rutier intens, industria locală, arderea combustibililor fosili în centralele termice și uzinele de energie, precum și activitățile agricole. Poluanții pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății umane și a mediului înconjurător, contribuind astfel la apariția bolilor respiratorii, iritarea ochilor și a gâtului, afectând calitatea solului și apei și contribuind la schimbările climatice.

Conform unui comunicat transmis de Direcția de Sănătate Publică a Județului Călărași(DSP), aflăm că principalele 6 cauze de morbiditate prin afecţiuni cronice, în anul 2022, în Judeţul Călăraşi sunt: bolile hipertensive, cardiopatia ischemică, tumorile maligne, diabetul zaharat, bolile pulmonare cronice obstructive şi tulburările mintale. Bolile aparatului respirator reprezintă, însă, a treia cauză principală de deces în județ.

Stațiile de monitorizare ale aerului din Călărași, nefuncționale din 2022

Reţeaua de Monitorizare a Calităţii Aerului din municipiul Călăraşi este compusă din două staţii automate de monitorizare integrate în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului. Aceste staţii sunt dotate cu analizoare performante şi urmează metodele de referinţă impuse de legislaţia europeană, teoretic. Rețeaua are următoarea structură:

– Staţia CL1 amplasată în zona Orizont, este staţie de trafic şi monitorizează influenţa traficului asupra calităţii aerului, în scopul de a evidenţia nivelul de poluare la care este expusă populaţia. Poluanţii monitorizaţi: SO2, NO, NO2, NOx, CO, PM10 automat şi gravimetric, Pb (din PM10), Benzen, Toluen, O-xilen, Etilbenzen, m, p – xilen (on line).

– Staţia CL2 amplasată în zona Stadionului Municipal este staţie de fond urban şi monitorizează nivelul de poluare din ariile urbane, influenţa „aşezărilor umane”, fără să fie influenţate direct de trafic sau industrie. Poluanţii monitorizaţi sunt : SO2, NO, NO2, NOx, CO, ozon, Pb (din PM10), PM10, Benzen, Toluen, O-xilen, Etilbenzen, m, p – xilen (on line). Sunt monitorizaţi totodată şi parametrii meteorologici
(direcţie şi viteză vânt, temperatură, presiune, radiaţie solară, umiditate relativă, precipitaţii).

Într-un stat normal, aceste stații ar trebui să funcționeze în parametri normali, tocmai pentru că problemele de la nivelul orașului, în ceea ce privește calitatea aerului, sunt din ce în ce mai mari. Totuși, nu doar că descoperim cu stupoare că ele nu funcționează din anul 2022, ci și faptul că NU se știe când vor fi repuse în funcțiune.

Conform unui document publicat de Agenția pentru Protecția Mediului Călărași, publicat în luna februarie a anului acestuia, suntem informați că toate cele trei stații din Călărași au „niște” probleme tehnice. Astfel, începând cu data de 17.11.2022, staţia CL-1 este închisă, UPS defect. De asemenea, de la data de 11.07.2023, staţia CL-2 este închisă, data logger defect, iar de la 26.07.2023, a fost închisă și cea de-a treia stație, motivul fiind legat de faptul că este defect aerul condiționat.

Pentru că am vrut să aflăm mai multe detalii, am sunat la numărul pus la dispoziție de Agenția pentru Protecția Mediului Călărași, dar am consultat și site-ul acestora, care ne-a dat mari bătăi de cap și pe care nu am găsit mare lucru, dar aici este un alt subiect. La telefon ni s-a spus că „Ministerul Mediului a încheiat contract de service începând cu 1 februarie 2024”, însă fără a se spune o dată anume de când stațiile vor fi repuse în funcțiune. Rămâne de văzut, însă, când vom afla și noi ce aer respirăm și, dacă nu cumva, va fi prea târziu…

Puteți citi și: Poluarea aerului la Călărași a depășit limitele normale

sursa foto – Pixabay

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *