Ce aer respirăm în Călărași? Stațiile de monitorizare nu mai funcționează din 2022
În anul 2022, poluarea aerului la Călărași depășea limitele normale, staţia CL2 amplasată în zona Stadionului Municipal înregistra, la momentul respectiv, o depășire a indicelui de poluare peste limita admisă și anume: NO, NO2, NOx, CO, Benzen. Cu toate că cifrele erau alarmante, nu doar că nu s-au luat măsuri în acest sens, dar aflăm că stațiile de monitorizare nu mai funcționează și nu de ieri, de azi, ci de acum doi ani.
În Călărași, ca și în multe alte orașe din întreaga lume, poluarea aerului poate fi o problemă serioasă. Poluarea aerului este cauzată de diverse surse, inclusiv traficul rutier intens, industria locală, arderea combustibililor fosili în centralele termice și uzinele de energie, precum și activitățile agricole. Poluanții pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății umane și a mediului înconjurător, contribuind astfel la apariția bolilor respiratorii, iritarea ochilor și a gâtului, afectând calitatea solului și apei și contribuind la schimbările climatice.
Conform unui comunicat transmis de Direcția de Sănătate Publică a Județului Călărași(DSP), aflăm că principalele 6 cauze de morbiditate prin afecţiuni cronice, în anul 2022, în Judeţul Călăraşi sunt: bolile hipertensive, cardiopatia ischemică, tumorile maligne, diabetul zaharat, bolile pulmonare cronice obstructive şi tulburările mintale. Bolile aparatului respirator reprezintă, însă, a treia cauză principală de deces în județ.